• Anne

Onderrug- of bekkenklachten tijdens de zwangerschap?Pijn aan de onderrug of het bekken is veelvoorkomend tijdens de zwangerschap - Mogren en Pohjanen (2005) vonden dat maar liefst 72% van de vrouwen hier last van heeft. Het is voor de meeste sporters moeilijk te onderscheiden of ze last hebben van hun bekken of van hun onderrug en daarom worden de statistieken van deze twee klachten vaak samengenomen. 

Het is aangetoond voor onderrugklachten dat bewegen helpt om de klachten te verminderen, waardoor het dus juist goed is om krachttraining of bijv. yoga te doen als je hier last van hebt. 

Het verder verlichten van onderrugpijn kan door het mobiliseren van de (onder)rug. Hier kan een fysiotherapeut zeker bij helpen, maar je kunt ook zelf bepaalde oefeningen uitvoeren om te kijken of die verlichtend werken. Je kunt bijvoorbeeld op handen en knieën de rug steeds hol-bol laten maken (ook wel bekend als de cat-cow stretch), of spine curls doen: liggend op je rug (op een matje of op een bankje met een kleine incline) wervel voor wervel je heupen te liften totdat je in een glute bridge-positie bent, en dan weer wervel voor wervel terug te rollen. Spine curls kunnen ook staand uitgevoerd worden, dan lijken ze op de bekende Jefferson curls. 

Ook kan het helpen om bepaalde omliggende spiergroepen los te maken door foamrolling en/of stretching. Denk bijvoorbeeld aan het losmaken van de heupflexoren, bilspieren, quadriceps en hamstrings. Laat je hierdoor ook eens inspireren door bepaalde yogaposes. Zoek bijvoorbeeld naar poses als Thread the needle, Child’s pose en (Half) saddle pose. Probeer deze poses vooral eens uit en kijk welke goed en fijn voelen voor jouw lichaam.


Onze personal trainers bij I AM WOMAN zijn onder andere gespecialiseerd in het trainen van zwangere vrouwen en kunnen je daarom zeker helpen bij onderrug- of bekkenklachten tijdens je zwangerschap. Ben jij personal trainer en wil jij ook aan de slag met zwangere vrouwen? Meld je dan nu aan voor onze Female Power-course en word expert op het gebied van het trainen en begeleiden van vrouwen! Meer informatie en inschrijven: www.iamwoman-academy.com. Start van de eerstvolgende cursus: 3 februari 2019. Wacht niet langer en profiteer nu van onze early bird-korting van maar liefst 220 euro!

77 weergaven0 opmerkingen